PENGARUH KONSUMSI FAST FOOD DENGAN KEJADIAN OBESITAS PADA REMAJA DI INDRAMAYU

  • Depi Yulyanti Sekolah Tinggi Ilmu Kesehatan Indramayu https://orcid.org/0000-0003-3096-6706
  • Muhamad Fauzi Sekolah Tinggi Ilmu Kesehatan Indramayu
  • Heri Sugiarto Sekolah Tinggi Ilmu Kesehatan Indramayu
  • Rudiansyah Rudiansyah Sekolah Tinggi Ilmu Kesehatan Indramayu
  • Riski Andriyani Sekolah Tinggi Ilmu Kesehatan Indramayu
Keywords: Fast Food, Obesitas, Perilaku, Penyakit Tidak Menular, Remaja

Abstract

Fast food is characterized by an imbalanced nutritional content. Most are high in calories, but very low in fiber. Fast food is a major factor affecting obesity. Based on the 2013 Riskesdas the prevalence of obesity was 28.9%, while the results of the 2018 Riskesdas data showed that the prevalence of obesity had reached 52.8%. Based on these data, it is known that there is an increase in obesity cases by 1.36%. The purpose of this study was to determine the relationship between fast food consumption and obesity in adolescents. This research method uses analytical research design with a cross sectional approach. The sampling technique used accidental sampling with a total of 94 samples calculated using the Slovin formula. The research instrument used a questionnaire, research sites in vocational high schools in Indramayu District in 2019. The analysis used univariate and bivariate analysis was carried out by using the Chi-Square Test. The results of this study indicate that there is an effect between consumption of fast food and the incidence of obesity with a value of P = 0.000. The next researcher should examine family support and the school environment for fast food consumption behavior in teenagers.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Arikunto S. 2010. Prosedur Penelitian Suatu Pendekatan Praktik. Jakarta: Rineka Cipta

Badan Penelitian dan Pengembangan Kesehatan Kementerian Keshatan Republik Indonesia. (2013). Riset Kesehatan Dasar (RISKESDAS) 2013.

Jakarta:www.depkes.go.id/resources/download/general/hasilriskesdas2013.pdf (diakses hari Minggu, 24 Februari 2019, jam 20.44)

Badan Penelitian dan Pengembangan Kesehatan Kementerian Keshatan Republik Indonesia. (2018). Riset Kesehatan Dasar (RISKESDAS) 2018. Jakarta: http://www.depkes.go.id/download/hasil%20riskesdas%202018 tentang Status Gizi (diakses hari Minggu, 24 Februari 2019, jam 20.44)

Data Laporan Tahunan Dinas Kesehatan Kabupaten Indramayu 2016, 2017 & 2018

Dinas Kesehatan Profil Kesehatan Provinsi Jawa barat (2016). Bandung. tentang Obesitas (diakses hari Sabtu, 05 Januari 2019)

Irwan. (2016). Epidemiologi Penyakit Tidak Menular. Yogyakarta: Deepublish.

Notoatmodjo, S. (2010). Ilmu Perilaku Kesehatan. Jakarta: Rineka Cipta.

Proverawati, A., & Wati, E. K. (2010). Ilmu Gizi untuk Keperawatan & Gizi Kesehatan. Yogyakarta: Nuha Medika.

Saryono. 2013. Metodologi Penelitian Kualitatif dan Kuantitatif dalam bidang kesehatan. Yogyakarta: Nuha Medika

Sudargo, T., Freitag, H. L., Rosiyani, F., & Kusmayanti, N. A. (2014). Pola Makan dan Obesitas. Yogyakarta: Gadjah Mada University Press.

Supariasa, I. N., Bakri, B., & Fajar, I. (2016). Penilaian Status Gizi, Ed. 2. Jakarta: Penerbit Buku Kedokteran EGC.

Virgianto dan Purwaningsih, (2016). Konsumsi Fast Food Sebagai Risiko Terjadinya Obesitas pada Remaja. Thesi. Universitas Diponegoro

Yulyanti, D., Priyatna, B., & Lukita, G. (2020). Pengaruh Peran Keluarga, Petugas Kesehatan Dan Media Sebagai Sumber Informasi Terhadap Pengetahuan Larangan Merokok Dalam Rumah Di Desa Ujunggebang Kecamatan Sukra Tahun 2019. Jurnal Kesehatan Indra Husada, 8(1), 104-116. https://doi.org/10.36973/jkih.v8i1.204

Published
2021-06-25
How to Cite
Yulyanti, D., Fauzi, M., Sugiarto, H., Rudiansyah, R., & Andriyani, R. (2021). PENGARUH KONSUMSI FAST FOOD DENGAN KEJADIAN OBESITAS PADA REMAJA DI INDRAMAYU. JURNAL KESEHATAN INDRA HUSADA, 9(1), 18-22. https://doi.org/10.36973/jkih.v9i1.281

Most read articles by the same author(s)