PENGEMBANGAN ASUHAN KOMUNITAS PADA LANSIA DENGAN PENDEKATAN KOMPLEMENTER PENGGUNAAN REBUSAN DAUN ALPUKAT DALAM PENURUNAN HIPERTENSI

  • Meda Yuliani universitas Bhakti Kencana
  • Iceu Mulyati Universitas Bhakti Kencana
  • Yuni Mauliany Universitas Bhakti Kencana
  • Susilawati Susilawati Universitas Bhakti Kencana
  • Nabila Berliana Universitas Bhakti Kencana
  • Amirah Salwa Universitas Bhakti Kencana
  • Lika Nurfiati Universitas Bhakti Kencana

Abstract

Chronic high blood pressure (hypertension) is a prevalent ailment among the elderly. One of the most prevalent causes of mortality is hypertension.Hypertension is one of the difficulties in the elderly since it produces and is a factor in heart failure and coronary heart disease. Both pharmacological and non-pharmacological methods may be used to treat hypertension. Non-pharmacological avocado leaf decoction has been used in research for years and is readily available. In this research, an avocado leaf decoction is used as a supplemental treatment for the elderly with hypertension.

To begin, the process of evaluation, examination, and provision of complementary care treatments is used in conjunction with a case study approach with a descriptive design.

There was a significant drop in blood pressure in the elderly with hypertension following the avocado leaf decoction intervention compared to the pre intervention average of 171/101mmHg and the postintervention average of 148/89mmHg. The mean decrease was 23/12 mmHg.

Avocado leaf decoction helps lower blood pressure in older patients with hypertension This avocado leaf decoction is anticipated to be used as an antihypertensive and as self-medication to decrease blood pressure through future investigations on this avocado leaf decoction in the medical field.

 

Keywords: Hypertension, Elderly, Avocado leaf decoction

Downloads

Download data is not yet available.

References

Al-Faqih, M. (2016). Pengaruh Rebusan Daun Alpukat terhadap Penurunan Tekanan Darah pada Lansia Hipertensi di Desa Prambatan Kecamatan Balen Kabupaten Bojonegoro. Jurnal Ilmu Kesehatan MAKIA, 3(1), 22–27. https://doi.org/10.37413/jmakia.v3i1.21
Andria, K. (2013). Hubungan antara Perilaku Olahraga, Stress dan Pola Makan dengan Tingkat Hipertensi pada Lanjut Usia di Posyandu Lansia Kelurahan Gebang Putih Kecamatan Sukolilo Kota Surabaya. Jurnal Promkes, 1(2), 111–117.
Apriza, A. (2019). Perbedaan Efektifitas Rebusan Daun Avocad dan Jus Avokad terhadap Penurunan Tekanan Darah pada Lansia yang Menderita Hipertensi di Kuok Wilayah Kerja Puskesmas Kuok. Jurnal Ners, 3(2), 60–71. https://doi.org/10.31004/jn.v3i2.406
Arif, D., Rusnoto, R., & Hartinah, D. (2013). Faktor-faktor yang Berhubungan dengan Hipertensi Pada Lansia di Pusling Desa Klumpit UPT Puskesamas Gribig Kabupaten Kudus. Jurnal Ilmu Keperawatan Dan Kebidanan, 4(2), 18–34.
Arwanda, S., Wibisono, W., & Sari, R. (2021). Efektivitas Daun Alpukat untuk Kesehatan. Nusantara Hasana Journal, 1(2), 40–45.
Camalia, I., Onibala, V., & Kallo, A. (2017). Pengaruh Pemberian Air Rebusan Daun Alpukat terhadap Penurunan Tekanan Darah pada Lansia dengan Hipertensi di BPLU Senja Cerah Provinsi Sulawesi Utara. Jurnal Keperawatan, 5(2), 1–5. https://doi.org/10.35790/jkp.v5i2.17858
Chotimah, S. (2019). Pengaruh Pemberian Rebusan Daun Alpukat terhadap Tekanan Darah Lansia Penderita Hipertensi. Institut Teknologi Sains dan Kesehatan, PKU Muhammadiyah Surakarta.
Irawati, N. A. V. (2015). Antihypertensive Effects Of Avocado Leaf Extract (Persea americana mill). Majority, 4, 44–48.
Idham, Latif., Rudiansyah., Bagus Hera Ichwandie. (2021). Faktor-Faktor Yang Berhubungan Dengan Pemanfaatan Pelayanan Posyandu Lansia. Jurnal Kesehatan Indra Husada, 9(2), 56-68. https://doi.org/10.36973/jkih.v9i2
Kartika, R., Nuraeni, A., Supriyono, M., & Nurrahima, A. (2014). Pengaruh Pemberian Seduhan Daun Alpukat terhadap Penurunan Tekanan Darah pada Lansia dengan Hipertensi di Dukuh Peniten dan Sinom Desa Karanganom. Jurnal Keperawatan Dan Kebidanan, 3(1), 1–10.
Kusuma, W., Tiranda, Y., & Sukron, S. (2021). Terapi Komplementer yang Berpengaruh terhadap Penurunan Tekanan Darah Pasien Hipertensi di Indonesia: Literature Review. Jurnal Keperawatan Merdeka, 1(2), 262–282. https://doi.org/10.36086/jkm.v1i2.1010
Laoli, M. K., Ge’e, R., Halawa, P. N. Y., Sitorus, R. S., & Nurhayati, E. L. (2021). Pengaruh Pemberian Air Rebusan Daun Alpukat terhadap Penurunan Tekanan Darah pada Usia Lanjut dengan Hipertensi. Jurnal Penelitian Perawat Profesional, 3(2), 391–398. https://doi.org/10.37287/jppp.v3i2.480
Lianti, R. (2014). Khasiat Dahsyat Alpukat: Mengobati dan Mencegah Semua Penyakit. Health Books.
Margowati, S., Priyanto, S., & Wiharyani, M. (2016). Efektivitas Pengunaan Rebusan Daun Alpukat dengan Rebusan Daun Salam dalam Penurunan Tekanan Darah pada Lansia. 3rd Universty Research Coloquium, 234–248.
Maulana, M. (2017). Analisis Praktik Keperawatan pada Pasien Hipertensi dengan Intervensi Inovasi Pemberian Air Rebusan Daun Alpukat Kombinasi Terapi Murottal Surah Ar-Rahman terhadap Penurunan Tekanan Darah di Ruang Instalasi Gawat Darurat RSU. Universitas Muhammadiyah Kalimantan Timur.
Muhammadun, A. (2010). Hidup Bersama Hipertensi. In-Books.
Ningsih, I. (2017). Hubungan antara Kualitas Tidur dengan Tekanan Darah pada Pasien Hipertensi Primer di Puskesmas Gamping 1 Sleman. Universitas Jenderal Achmad Yani.
Nur, S., & Anggraini, S. (2018). Pengaruh Pemberian Rebusan Daun Alpukat terhadap Tekanan Darah Pasien Hipertensi di Wilayah Kerja Puskesmas Andalas Kota Padang Tahun 2018. Jurnal Kesehatan Saintika Meditory, 1(2), 85–92.
Pitro, A., Julianto, E., & Kurniawan, Y. (2019). Pemberian Seduhan Daun Alpukat terhadap Penurunan Tekanan Darah pada Pasien Lansia dengan Hipertensi Primer. Journal of Nursing and Health, 4(1), 9–16.
Potter, P., & Perry, A. (2008). Buku ajar fundamental keperawatan. EGC.
Priyanto, S., & Masithoh, R. (2018). Efektivitas Rebusan Daun Alpukat terhadap Tekanan Darah Pada Lansia Hipertensi. Jurnal Ilmu Keperawatan Dan Kebidanan, 3(3), 186–196.
Putra, I. (2020). Pengaruh Rebusan Daun Alpukat terhadap Tekanan Darah pada Penderita Hipertensi Primer di Wilayah Kerja UPT Puskesmas Rendang. Sekolah Tinggi Ilmu Kesehatan Wira Medika Bali.
Rahardjo, P. (2007). Pengaruh Jus Tomat terhadap Perubahan Tekanan Darah Sistolik dan Diastolik pada Penderita hipertensi. Jurnal Keperawatan, 1(2), 138–143. https://doi.org/10.22219/jk.v1i2.411
Setyawan, A. (2018). Pengaruh Rebusan Daun Alpukat terhadap Penurunan Tekanan Darah pada Penderita Hipertensi. Jurnal Ilmu Kesehatan, 6(1), 1–9.
Sukmono, R. (2009). Mengatasi Aneka Penyakit Dengan Terapi Herbal. Argomedia Pustaka.
Published
2022-06-30
How to Cite
Yuliani, M., Mulyati, I., Mauliany, Y., Susilawati, S., Berliana, N., Salwa, A., & Nurfiati, L. (2022). PENGEMBANGAN ASUHAN KOMUNITAS PADA LANSIA DENGAN PENDEKATAN KOMPLEMENTER PENGGUNAAN REBUSAN DAUN ALPUKAT DALAM PENURUNAN HIPERTENSI. JURNAL KESEHATAN INDRA HUSADA, 10(1), 13-21. https://doi.org/10.36973/jkih.v10i1.339
Section
Articles